faq / Si può essere allergici alla carne rossa?

La carne di ruminante è il nostro (nostro come essere umani) cibo di elezione, il nostro vero «pane», a differenza del pane vero che è una merda, oggigiorno peraltro molto più che in passato.

In un mondo organizzato intorno all’uomo, la carne non darebbe nessun problema ad alcuna persona, anzi sarebbe il nutrimento più utile per tutti.

Nel mondo in cui viviamo, che è organizzato intorno al profitto, messo al centro di tutto anche quando piccolo, o addirittura minuscolo, purtroppo succedono cose come questa (riporto le parole del testo Neanderthin di Roy Audette):

«*Another issue that relates to eating grain-fed meat is the phenomenon of meat allergy. For example, many Americans display allergies to beef. Since humans evolved to eat the meat and fat of grass eaters, an allergy to beef would seem to make no sense. This seeming contradiction may be explained by the fact that when a cow eats corn, some of the corn proteins become transferred to the cow’s meat. So when a person with grain intolerance (celiac disease) eats grain-fed beef and experiences an allergic reaction, he may be reacting to the com protein in the meat instead of the meat itself.

Another example: A group of people eating soy-fed beef experienced anaphylactic shock symptoms (allergic reaction). The problem was the source of the soy fed to the cattle. In an attempt to protect soybeans from blight, the soybeans were genetically spliced with a Brazil nut gene that was supposed to confer upon the soybeans greater immunity to the blight. The people who had allergic reactions to the experimental animals’ meat were severely allergic to Brazil nuts. For this reason all strains of this soybean were withdrawn from testing. In short, people with allergies to the foods that are fed to commercially raised cattle may want to seek alternate sources of meat.*»

In conclusione: prima di dire che la carne rossa ti fa male, prova, a costo di fare salti mortali, a procurartene di grass-fed, poi prova a mangiarla e vedi che effetto ti fa.

Forse il tuo problema è l’intolleranza a quello che i bovini hanno mangiato, mi sentirei di dire anche probabilmente, ma non sono un medico e non mi posso permettere un giudizio del genere. Io farei anche i test per l’intolleranza o sensibilità al glutine.

Posted in: alimentazione, benessere, paleo

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